پیش بینی آینده قیمت مسکن / چرا قیمت مسکن پایین نمی آید؟
به گزراش اقتصادآنلاین؛ حسین عبده تبریزی درباره وضعیت فعلی بازار مسکن و پیش بینی آینده آن گفت: اجارهنشینی حتی در دولت اصلاحات نیز که از نظر متغیرهای کلان اقتصادی وضعیت بهتری داشتیم، رو به افزایش بود که نشان میدهد مساله رشد غیرعادی مسکن ریشههایی...
به گزراش اقتصادآنلاین؛ حسین عبده تبریزی درباره وضعیت فعلی بازار مسکن و پیش بینی آینده آن گفت: اجارهنشینی حتی در دولت اصلاحات نیز که از نظر متغیرهای کلان اقتصادی وضعیت بهتری داشتیم، رو به افزایش بود که نشان میدهد مساله رشد غیرعادی مسکن ریشههایی در ساختار کلان دارد.
عبده تبریزی معتقد است که اجاره به دلیل آنکه امکان انجام سفتهبازی روی آن وجود ندارد نمیتواند همپای قیمت مسکن بالا رود. این همان دلیلی است که نسبت قیمت به درآمد مسکن را به اوج بیسابقهای رسانده است.
وی همچنین افزود: در شرایطی که مصرفکننده تضعیف شده، قیمت مسکن به صورت منطقهای افزایش مییابد و به سطوحی غیرقابل دسترس برای مردم قرار میگیرد. اگر بررسی خود را به خارج مرزها ببریم، موارد مشابهی در بیروت یا مناطقی خاص در دمشق نیز مشاهده میشود.
عبده تبریزی در پاسخ به این پرسش که چرا قیمت مسکن تا این اندازه بالا رفته است گفت: سوال اساسی آن است که ریشه این بالا رفتن قیمتها چیست. معمایی وجود دارد مبنی بر آنکه اقتصاددانان از رشد بسیار بالای نقدینگی شکوه میکنند، در حالی که وقتی با کسبوکارها صحبت میکنید از نبود نقدینگی سخن میگویند! حجم بالای نقدینگی مطابق آمار غیر قابل انکار است. وی افزود: اما مهمترین مساله آن است که نقدینگی وارد بخش واقعی نشده و به جای آن داراییها را هدف قرار داده است. بنابراین، فضای کلان اقتصادی شرایطی داشته که اقتصاد رشد نکرده و نقدینگی صرفا منجر به تورم سنگین بازار ملک شده است. اگر قیمت یک زمین هزار برابر هم شود، حتی یک شغل به اقتصاد اضافه نمیشود.
عبده تبریزی با بیان اینکه بالا رفتن هزینه ساخت یکی دیگر از عوامل افزایش قیمت مسکن است گفت: البته این عامل به تنهایی نمیتواند این سطوح قیمتی را توضیح دهد.
عبده تبریزی سومین منبع جهش قیمتها را معاملات سوری دانست و گفت این معاملات بعضا با هدف پولشویی انجام میشود. در این نوع معامله، بدون آنکه حتی پولی بین افراد جابهجا شود، مالکیت ملکی تغییر میکند و با اینکه درصد کمی از کل معاملات مسکن است بر قیمت سایر املاک اثرگذار است. به عبارت دقیقتر، این معاملات سوری به دلیل آنکه توسط مصرفکننده واقعی انجام نمیشود و سوری است، قیمتهای بالاتری را ثبت میکنند.
وی اظهار داشت: عامل چهارم مساله کمبود زمین در تهران است. تمرکز امکانات در تهران و نبود زمین کافی، باعث میشود قیمت زمین به عنوان بخش اصلی بهای تمامشده املاک بالا میرود. این موضوع به سایر شهرها نیز سرایت پیدا میکند و تورم عجیب ملک را رقم میزند.
وی تصریح کرد: نبود اطلاعات شفاف از بازار ملک، پنجمین متهم بالا رفتن قیمتهاست.
عبده تبریزی در رابطه با چشمانداز مسکن تا پایان ۱۴۰۱ اظهار داشت: قیمت مسکن بیش از اندازه بالا رفته است و به دلیل چسبندگی قیمتها پایین نمیآید. بنابراین، قیمتها درجا میزند تا آنکه به تدریج تورم و سایر بازارها به آن برسند. پس برای ماههای بعد انتظار رکود معاملات و ثبات نسبی قیمتها را باید داشت.